Friday, July 12, 2013

:: Sanggul Siti Fatimah a.k.a Genggam Siti Fatimah ::

Assalammualaikum w.b.t..

~~ Hai kengkawan sekali 2 entry masuk for today..tak banyak yang nak dibebelkan..alang2 dah dapat MC 2 hari ini..nak shared sikit al kisahnya Sanggul Siti Fatimah a.k.a Genggam Siti Fatimah .. Sy dapat benda nie dari kawan n x housemate saya..Asikin Salleh..katanya menda nie sangat baik untuk ibu yang sedang menunggu hari untuk bersalin..


:: Gambo masa die kering ::
 
:: Nie rendam jam 3 petang ::

~~ lama dah dapat..tapi baru nak cuci buang habuk..sambil2 buang habuk n nak jemur..nak tgk die kembang mcm mane..hihihihi.. Menurut cerita2 dari bloggers2 yang ada pengalaman..Boleh buat mandi,minum n lepas bersalin pun boleh guna lagik..tapi cara penyimpanan haruslah betul bg mengelakkan die berhabuk dan berkulat..ari nie saya cuci n rendam nak amik airnya buat mandi n sapu kat perut...at lease due lagi 1 week..Ikhtiar dari diri sendiri,, Allah sahaja penentu segalannya..nak shared sikit gambo..


:: Dalm sejam dah kembang setaman ::
Kembnag suda ..cantikkan ::

:: Baru rendam dalam air paip sbb nak cuci ::



 

:: 38 Weeks ::

Assalammualaikum w.b.t

~~ Ha!! debo...ari semalam n arini dapat MC 2 hari doc suh reaht kat umah...mulanya malas nak nak MC..tak buat mende pun kat rumah...kat opis boleh huha..huha..Usia kandungan dah mencecah 38 weeks..Alhamdulillah..Anak ini sangat bijak,baik..semoga Allah lindungi die..

~~ Malam rabu 1 Ramadhan barulah dapat p Klinik Al-Farabi..sebab ada doc pompuan..dekat 2 jam jugak menunggu baru dapat masuk jumpa doc..p sebab nak check keadaan air ketuban ku cukup atau tidak..dah 4 hari kuar lendir jernih yang banyak..takut air ketubanku kurang..al-maklumlah kat Klinik Kesihatan dah tak leh scan dah..jadi bg memantau keadaan diri kena p panel..

~~ Alhamdulillah..doc kata air ketuban cukup, kesihatan pun baik,tgk rekod kesihatan pun ..Alhamdulillah tak de masalah apa2..Malam tue dapat doctor Azian..Dokter kata..Insha Allah dalam minggu nie..yer jer..due ku 20 hb doc..ada lebih kurang 10 hari lagi..kalau ada tanda baru best..teringin nyer ada tanda n die nak kuo sendiri..So dapat MC 2 hari ..dokter suh rehat..die kata seminggu sebelum due bolehlah amik MC awal seminggu..kuikuikui..tgklah mcm mana nnt..Dijangka baby akan kuo less than 3 kg..Alhamdulillah..dokter doakan mudah lah kepala baby nie kuo..tp dalam hati sangatlah cuaknye..

~~ So tak buat mende kat rumah..kemas2.cuci baju..jer..bowink..ok nnt sambung entry lagik..Nak shared gambo anak buah ku di kg..dari tadi dok tgk die,,amik semangat...=)

:: Happy go lucky mcm mak die ::

Thursday, June 6, 2013

:: Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke 3 ::

Assalammualaikum w.b.t


~~ Masih tidak terlambat untuk ucapkan Selamat Ulangtahun Perkahwinan saya dan suami yang ke 3.. Tahun ini ada hadiah istimewa untuk saya dan suami.. Kepada suamiku.. Semoga Allah sentiasa melindungi perkahwinan ini . Terima kasih mama ucapkan buat papa ..sebab memberi kasih sayang sepenuh hati untuk keluarga kita .. Hadiah istimewa ini akan kita jaga bersama dan semoga Allah memudahkan segala urusan kita.

~~ Banyak lagi cabaran yang kita perlu hadapi..semoga kita berdua lebih tabah mengharungi =) .. Terima kasih sayangku ..

Tuesday, June 4, 2013

:: Baby Stuff Washing Day ::

Assalammualaikum w.b.t

~~ Dah masuk trimester akhir nie.. persediaan demi persediaan kena buat.. dari sekecil2 mende sampailah sebesar2 mende...
:: Zaman skung nak cuci pakaian die pun nak kena guna sabun khas ..layankan jelah ::
:: Nasib baik bau wangi jugak ::

 ~~ Dah start dah membasuh semua barang2 baby..tapi yang lain masih lagi belum cuci..starting dari baju, sarung tangan n kaki die.

:: Baju kena rendam kejap ::
:: Kain napkin rendam je semua..pilih corak duck n bear ..beli sebab kartun nie comel ::




:: Tempat menyidai pun khas untuk dia saja ( corak pun tau dah gegel ke boboi ) ::
 ~~ Nie tengah menunggu lagi nak membasuh cadar, tuala2,sarung bantal..n lain2 lagik..=) ...first time cuci baju baby..excited ...

:: Barut For My Baby ::

Assalammualaikum w.b.t

~~ Tak menyempat nak update cerita..almaklumlah banyak mende nak kena buat..banyak perkara2 pelik yang terjadi kat diri sendiri masa mengandung nie..org yang tak pernah menjahit pun boleh menjahit..Masa mengandung nie ..tetibe lak boleh rasa nak menjahit..sampai mengangkut mesin jahit mak dari kg..takut pas2 ngandung nie taknak menjahit..meroyan masa mengandung...

:: Barut kena iron dulu ::
:: 1 meter kain corak n kosong ::
~~ Banyak gambar upload kat FB jer..tapi tak berstory dalam blog..Maaflah yer..mana yang sempat saya update.. Masa mengandung nie..mula lah buat mende2 yang tak penah buat terutama menjahit..lagilah jahit tudung.. tempias dari rakan2 opis..Nie beranganlah menjahit barut baby.. Tp still tak mula jahit talinya.. kain dah menungu nak dijahitkan..hehehhe

:: Corak comei ::
:: Dapatlah 10 pasang barut ..untuk anak mama ::
~~ Tengok jenis kain nie..korang dah boleh agak dah baby apa..hehehehe..saje je tanak annouce kat FB ..nnt tengok lah sendiri yerk..so layan gambo barut yang di jahit..tapi tak 100 % siap..sebab talinya belum dijahit...

Wassalam..

:: Panggilan Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N 27 ::

~~ Assalammualaikum w.b.t ~~

~~ Alhamdulillah..syukur kepada Allah diatas rezeki yang diberi bulan 6 nie..Dapat panggilan temuduga jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27 di SPA..


~~ Dapat masa 1 Mei tempoh hari tue pun sebab bce paper..sebab SPA panggil 44 ribu calon..n saya termasuklah skali 44 ribu tue..derang nak guna dalam 90 org jer..menurut dari membe2 yang dapat temuduga yang sama..ramai gak dapat interview..termasuklah My BFF..Kak Sarina ..tarikh interview pun dapat hari yang sama,..well.. cuba jelah yerk..manalah tahu kalau2 ada rezeki di sana ..

~~ Semoga rakan2 lain yang dipanggil dapat menjalani sesi temuduga dengan lancar..semoga berjaya yerk..=)

:: Bleeding Nose ... Rezeki ku ::

Assalammualaikum w.b.t

~~ Bila bercerita kita tak nampak..kena tunjuk bukti baru tau betul ke tak .. Neway now my preggy dah 33 minggu.. perut mula ketat2 ..nafas pun tak bape nak panjang..selera makan mcm biasa..tapi kerap.. last week suda mula tersentak2 dibahagian bawah ..rasa ngilu n kadang2 tak boleh nak bergerak..layankan jer..

~~ B4 nie sy penah story pasal apa yang terjadi pada diri sy ketika mengandung nie...Bg org lain..kena mabuk2 ... yang saya pulak asik bleeding idung jer..tak kira panas atau sejuk ...kalau die rasa nak datang die datang..

:: jangan tengok kalau tak boleh ::

:: Simptom2 org mengandung ::
~~ Bahagian nie start usia kandungan 3 bulan ..sama mcm org2 lain..ada yang mabuk kena awal kehamilan ada yang kena pertengahan kehamilan dan Akhir kehamilan.. Mcm saya lak tak mabuk langsung.. Alhamdulillah..tp ada mende lain yang jadi iaitu simptom bleeding nose.. dah jumpa dokter..die kata It's normal sebab pembuluh darah mengembang.. Huh..tp sepanjang kehamilan saya..simptom nielah yang saya alami..dan satu hari mmg paling teruk macam keluar darah period..ada satu ketika darah dari hidung tak mahu berhenti selama 1 jam..masa first time mmg cuaklah..darah kot..tapi skung dah biasa dah..
:: Ketui2 darahnye.. ::

~~ 23/5 aritu kul 3.30pg..sy sempat merakam gambar ..so nak share kalau mummy2 to be ada mengalami keadaan nie..jangan panic..just relax n baring..tapi make sure darah cuci betul2..sebab mende nie datang tak kira waktu..tisu letak banyak2.hembus bg semua darah keluar..ok..So rezeki org lain2..untuk kehamilan nie..sy dapat nie..hihihihi..just nak shared jer..

Tuesday, May 21, 2013

:: Karom Inter PTJ 2013 ::

Assalammualaikum w.b.t ..n hai2 kawan2

~~ Come back again dengan story yang nak di kongsi..last weekend My opis ada join karom. Tak pernahlah sy nak jadi wakil2 jabatan lawan jabatan lain tahun nie pulak terjebak dengan sukan walaupun indoor..hehehhe


~~ Game nie start pagi sabtu jam 8.30 pg..around tue mmg dah terpacaklah kat dewan kompleks sukan..dalam kul 9 baru start..memula ingat game nie by individu..rupanya markah mengikut kumpulan jika nak ke pusingan seterusnya...


~~ First game..kami lawan SaFFad.. menang 2-1..tapi second game kalah dengan FSK..takpelah tak de rezeki..tapi jenuh nak menunggu..hampir sejam lebih baru start game kedua..Apepun tahniah sebab ada gak hantar wakil..dari tak hantar lansung..ye dok??hehehhe




~~ lepas tue terus je balik..rumah telah memanggil2..tak sabar nak balik rumah..=)..

Wassalam...

Monday, May 13, 2013

:: 3D scan for Baby ::

Assalammualaikum w.b.t

~~ Update terus entry..takut mood nak menaip tak de..hhehhe..seperti ibu2 yang kat luar sana,,semestinya nak yang terbaik dan sentiasa risaukan kandungan n bz body nak tau anak tgh buat apa kat dalam rahim tue..hehehhe..Nie first time buat scan 3D..nampak jugaklah rupa die tapi ada cahaya kuning...

:: Hasil dr 3D scan di WYCO ::

~~ Scan 3D tue memula kena g survey lah ..banyak tempat kat kuantan..ada yang murah dan ada yang mahal..scan 3D tgk review kat blog n pengalaman kawan2 yang pernah buat kat Kuantan nie..dekat Klinik W.YCO Jalan Beserah, Kuantan..harga tanpa CD RM90 dan with CD RM145..tue standard price die..

~~ Masa kitaorg g nie ari Ahad..masa tue mak mertua dah selesai operation kat KPJ..lari kejap p WYCO nak scan..Masa p tue pagi2 buta..tak bukak lagik..upanya doc sampai kul 9.30pg..dan lah pusing2 dulu..pastu datang balik sbb dah amik no.. dapat no 3..tunggu dalam tak sampai 5 min dah kena panggil..wah..doc laki cina..muka serius..tp baik =)..Masa tgh scan2 tue..doc ada tunjuk gerak baby, kaki masih bersilang, bunyi jantung, muka die..wah..berjaya jugak tgk muka die..kelip2 kelopak mata dia..yelah masa scan nie..baru 20 minggu..so comel ok..rambut tak nampak maybe halus2 lagik..Alhamdulillah..setakat ni dokter Co bgtau baby sihat..nanti die suh datang balik dalam 33 minggu sbb masa nie die tak bape gemok..skung masih kurus lagi..

:: Ha !! nasib baik mama die kebetulan boleh kurangkan n cerahkan cahaya..barulah mcm jelas sikit muka ::

:; Bg zoom sikit ..nampak macam senyum..sukalah mama bg makan coklat sebelum masuk scan..terbeliak biji mata ::
~~ Jantina sebenarnya seriusly sy tak nampak sebab kaki die still bersilang..dokter kompom ehem2..tak nak jugak bgtau..supriselah dulu kot...hehehhe.. Setelah selesai semua..keluar dengan hati yang gembira..Adik kat kaunter tue tanya..Nampak kak?..sy jawab..nampak jugaklah..die senyum jer..then die panggil nama n bil pun keluar..kena bayar RM115 jer..Dokter bg diskaun sebab mungkin baby baru 20 minggu ..Tq dokter Co


video 

  video

~~ So saya upload video dan gambo skali ..Insyallah nanti dah 33mgu story lagik k..harapannya semuanya berjalan lancar..dan BB sihat2 jer yer..=) Alhamdulillah syukur kepada Allah

:: Trimester by Trimester ::

Assalammualaikum w.b.t

~~ Syukur Alhamdulillah..dapat jugak jari2 nie start menaip cerita yang dah dijanjikan...kat blog arini nak story sikit tentang baby dalam perut nie..aritu dah bgtaukan..nak upload gambo =) ..rasanya tak bape jelas lah untuk korang semua tgk..hehehehe

:: Buku pink ni biasa untuk ibu mengandung::

:; Saja amik gambo buat kenangan ::

~~ Harini dah masuk 30 minggu ..wow..due date pun da semakin hampir dah walaupun kalau ikut bulan lg 2 bulan..kesihatan saya Alhamdulillah...BB dalam perut pun sihat dan sangat aktif berpusing dan menendang dikala pagi hari, tengahari dan tgh malam..Hari2 pun rutin mcm tue..bulan nie pun dah start kira dah pergerakkan janin dalam perut..


:: Rasanya nie baru beberapa minggu sbb masih kecik jer..tp jantungnya berdegup nak membuatkan saya nak menitis air mata ::



:: First checkup di Klinik Kesihatan Gambang ::
~~  kadang2 die merajuk jugak taknak gerak..sebab bg die makan lambat..sememangnya pengalaman preggy nie satu anugerah..sebab ada insan lain dalam perut kita yang menemani siang dan malam..saat nielah emosi dan kesihatan sangat2 dititik beratkan..ibu mana yang tak nak anak yang dikandungkan tue tak sihat kan..semoga anak mama nie..menjadi insan yang soleh dan solehah kepada Allah..semoga kehadirannya dapat memberi dan menyambung keturunan Nabi Muhammad s.a.w ..
:: Masa nie p check sebab tetibe jer mcm die tak gerak mcm selalu.. See tangan dan telinganya sangat jelas telah membentuk jasad manusia..Alhamdulillah..doc kata tak de pape pd baby ::
:: Regular checkup kat Al-Farabi ::
:: Scan kat DMMC Kuantan... tak boleh nmpak lagi sebab kaki dia asik bersilang dari awal hingga kini..tak mau tunjuk itu flower ke bebird ?hehehe ::

~~ So hari nie sy nak shared beberapa gambo hasil dari scan2 doc dari klinik2 kesihatan kerajaan yang swasta yang saya telah pergi..tak jelas kot..hitam dan putih jer..Hehehehe.. Ok tak ingat plak bape minggu gamba2 diatas tue yer..tp bolehlah nak buat kenangan jugak..

~~ Alhamdulillah sepanjang trimester2 nie semuanya baik2 jer dia..Harapan mama nie BB mmg betul2 sihat kat dalam...Selalu doakan kebaikan aje untuk dia dan diri sendiri nie...=) See you next entry

Was'salam ...

Thursday, April 25, 2013

:: K.E.H.A.M.I.L.A.N ::

Assalammualaikum w.b.t dan Selamat semua

~~ Hai kengkawan .. Pejam celik pejam celik dah nak masuk 28 minggu dah minggu depan..this week..usia kandungan saya 27 minggu.. Banyak jugak dugaan dikala mengandung kali pertama nie..Alhamdulillah..tiada pulak alahan teruk2..cuma dari usia 3 bulan selalu bleeding hidung dan tak ramai org yang spesisnya macam saya..kebanyakkan nya muntah2..berdarah2 hidung nie mmg tak ramai..dah berjumpa dikter..dokter kata normal..so tak risau ..just berjaga2 selalu..sebab paling lama pun hidung akan berdarah selama 30 minit non stop..

~~ Pengalaman dari trimester 1 hingga kini..macam2..awal2 dulu kerap sakit kepala dari petang sampai malam...tiada alahan muntah2 atau loya..cuma muntah sebab banyak sangat makan..hehehehe..skung nie dah masuk akhir2 trimester 2..takut jugak rasanya bila dah nak masuk trimester 3..rasanya bukan sy sorang yang rasa ..ibu2 diluar sana pun akan mengalami perasaan yang sama..

~~ Persediaan untuk baby on progress..tak beli lah sedebuk sebab kami nie bukanlah org berada nak beli sedebuk..so beli sikit2..hampir lengkap..barang2 tuk ibu mcm bengkung,ubat2 masa pantang tak beli lagik..barang baby pun ada sikit2 lagi..yang besar2 dah dekat baru beli..

~~ Tengah survey2 breastpump yang ekonomi, berkualiti dan boleh guna dengan berbagai cara..ada satu breast pump nie..mcm berkenan sangat..dah baca review di internet.. nama breast pump tu rumble tuff duo..ada 3 dalam satu..bateri, manual, elektrik..so jimat dan si pemakai2 yang penah beli breast pump nie kata semuanya ok..tak de masalah..so insyallah..akan dibeli bila dah tiba waktu nnt..

~~ Untuk scan jantina..dah pun scan banyak kali..sehingga 5 bulan ..baby tak mahu tunjuk..kaki asik baring bersilang mcm mama die..patutlah org kata org mengandung kena jaga kelakuan sebab baby akan ikut apa yang mama die buat masa tgh pregnent..ishhhhh..die mengikut sy suka duk bersilang dan tgh tidur pun bersilang kaki..sbb sy rasa sangat selesa..hehehe..harap2 baby tak bersilang lagi lah..masa scan 4D kat WAYCO aritu pun die bersilang kaki..comel..nampaklah mata die yang bulat tue..nak shared gambo n video tp my hubby tak benarkan lagi..Alhamdulillah..sihat die..siap sy rasuah coklat pagi2 suh die bangun..dan anugerah Allah s.w.t ini mmg sangat comel ms buat scan 4D..Jantina dokter dah sahkan..cuma 33 minggu nt nak scan semula..barulah die chubby sikit masa 23 minggu tue..rupa bentuk dah ada cuma agak kurus sikit...rambut tak de..skung nie pun die tengah tendang2 perut..mungkin kesempitan ruang..almaklum jelah mamanye punya perut kecik..n tau mama die tgh story pasal die..

~~ So nnt sy citer lagi k..gambo2 akan diupload kemudian..by progress baby..=) Insyallah kalau incik hubby izinkan saya akan shared video die skali k..=)..doakan kesihatan say hingga ke akhirnya...Amin..

:: Nie Mama erin 25 minggu ..Doakan sy sihat2 selalu ::

Wednesday, April 10, 2013

:: Malam Gala Apreasiasi PBMSK 2012 ::

Assalammualaikum w.b.t and Selamat semua ..

~~ Cerita lama pun baru nak update...nie story tentang malam gala penghargaan PBMSK untuk tahun lepas tapi buat suku tahun 2013..lama dah tak terlibat sebagai AJK2..kali nie..kitaorg semua kat admin dilantik menjadi JK Pendaftaran dan JK Sambutan. Malam tue bertemakan "ARabian Night"..mmg ber arabianlah kawan2 sy..

:: Sempurna resort ::
          
 
:: Sibuk jap kat goodies gift ::
~~ Kali nie pecah rekod PBMSK..malam penghargaan boleh bawa family ..Tahniah kepada Pengarah Program sebab berjaya jadikan majlis nie majlis yang bermakna buat kami semua.. Majlis nie diadakan di Sempurna Resort, Indera Sempurna.. mmg berbaloi dan sempurna..makan best2 dan sedap..murah dan makanan berlebih2..siap ada kambing bakar lagik..

:: With luvly hubby ::

:: Mak Arab ::
~~ seawal jam 7..AJK dah ada kat sana..boleh promotelah..murah tau pakej kat sini.makan sampai berlebih2..opis sesape nak buat event boleh buat kat Sempurna Resort..yang mana yang dah ditugaskan dan bertugas mmg dah ready kat sana..sy plak bawa hubby..sebab persetujuannya hanya family (suami,isteri dan anak ) jer boleh..iti pun dah kira alhamdulillah..=)\

:: Volunteer teacher and German Lecturer ::
                                      
~~ Majlis ok..berjalan lancar..org lain tak sibuk sangat dengar MC berucap..sibuk menikmati makanan..Alhamdulillah penghargaan untuk tahun 2012..sy dapat Anugerah Pentadbiran.. mmg tak tahu..amik gambo mulut pun penuh dengan makanan..terkejut monkey malam tue..Neway..Terima kasihhlah atas penghargaan itu..org lain pun kerja jugak..jadi anugerah tue bukan tuk sy sorang..kawan2 pun sama2 dihargai..




:: Mak buyung makan sikit jer ..sebab  nak kene checkup ::


:: Anugerah Pentadbiran ::
~~ Majlis tamat dalam jam 10 mlm..wah terus jer balik..kenyang tak hengat..tue pun makan tak banyak mana..sebab rasa sendat dah perut mak  buyung nie.. Terima kasih..tahun depan jumpa lagik "Majlis Apresiasi"..=)

:: My Mil Admitted KPJ ::

Assalammualaikum w.b.t dan Good Day

~~ Actually .. dis story nie berlaku selepas My Bufday .. before nie My Mil ada bgtau yang die tak berapa selesa kalau membuang air n ada masa2 mmg rasa sakit di bahagian operation die sebelum nie.. Sy ada suggest jumpa doc takut nanti ada bende lain plak..yelah sakit2 nie bukan boleh ditahan2..

:: Bilik kedua ::
 
:: Misi cari urat nak cucuk antibiotik ::
 ~~ Then mak mertua call ..masa tue tgh keje..ada kat opis..ari rabu petang..die bgtau scan2 nampak mcm ada pasir kat buah pinggang..terus macam terdiam jap..tp mak kata doc suh warded lah..result tak tau lagi.. buat masa nie katil tak de..mungkin esok..dalam hati tue mintak2 mak ok sampai katil ada katil kosong kat KPJ. ...tunggu punya tunggu..ada katil kosong tapi bilik ber-5...cargaslah pastu malam tue baru gerak dengan adik p umah mak.. Huhuhu..mas anie hubbyku berkursus seminggu sampai jumaat..

:: Ada lesen tau nak cucuk org nie ::
 
:: macam sakit ..tp mmg sakit ..dah rasa dah ::
 

~~ Alhamdullillah..dalam kul 10 tue p check in hospital..tengok2 bilik ber-5 mmg sempit..harap2 adalah bilik kosong tuk double..mmg tak de..sampai lah hari mak mertua kena operations..agak sedih jugak..sensorang ..hubby tak de..sob..sob..tapi tak pe..ada saudara2 yang menjenguk dan yang sudi nak menjaga mak..masa hari khamis dan jumaat tue..pemeriksaan di jalankan..jumaat kompom kena buat firoscope..buang appendik..patutlah sakit datang kejap2..

:: Ubat-ubatan ::

:: Alhamdulillah..selesai..dari jam 3.00 ptg - 5.15 ptg ::

~~ Jumaat tue hari hubby habis kursus..mak masuk OT kul 3 ptg.. sy duklah kat wad..menjawab segala panggilan2 telefon dari saudara mara dan sahabat handai mak..Alhamdulillah keluar OT dalam kul 5.15ptg..mak masih tido lagik tp still boleh bercakap lagi..tau ubat bius ada lagik..kul 6.30 hubby sampai..LEGA .. semuanya ok..tunggu ahad baru leh balik..Semoga mak cepat baik lukanya..and sentiasa sihat dan dilindungi Allah s.w.t..